Bibeln – En trofast vän

”Jag jublar över dina vittnesbörds väg som över stora skatter…Din muns undervisning är bättre för mig än tusentals stycken guld och silver.” Psaltaren 119:14, 72

En del jublar när favoritlaget gör mål eller om man vinner pengar. Det är väl inget fel med det, men det finns något som är långt mycket bättre och som gör att man kan jubla och vara glad varje dag – Bibeln.

En del säger att hunden är människans bästa vän. Hundar är fina och tillgivna. De är allmänt glada, oskyldiga och finns vid ens sida som en vän. Så jag förstår människor som tycker så.

Men det finns en ännu bättre vän, en bok, den gamla boken, så omtalad, älskad, hatad, fruktad och ifrågasatt – Bibeln. Jag älskar Bibeln. Jag läser den varje dag, år efter år. Den är levande och annorlunda. Den är skriven av människor men inspirerad av Gud. Det är en andlig bok som styrker och berör hjärtat.

Bibeln öppnar upp en helt annan dimension, den osynliga, andliga dimensionen. Genom Bibeln så kan du se in i den andliga världen och även in i historien och framtiden. 

Bibeln visar dig Gud och hans helighet och härlighet. Den visar dig änglarnas förmågor och djävulens strategier och onda karaktär. Bibeln visar dig himlens härlighet och helvetets plågor. 

Den älskade boken predikar tro i hopplösa situationer, den talar mirakler och får nedslagna människor att resa sig igen. Den varnar för syndens frestelser, rikedomens falska tröst och egoismens förbannelse.

Guds bok till människan visar upp hela spektrumet av människor som gått före oss. Vi kan ta varning av deras misslyckanden så vi inte behöver göra samma misstag. Vi kan lära oss av deras förståndiga beslut. Vi kan bli inspirerade av deras mod, tro och kärlek.

Bibeln innehåller inte Guds ord, den är Guds ord. Den bryr sig inte om vad folk säger och tycker, den står fast och den vill tala till dig, min vän. Öppna den, läs den, tro på och praktisera den och du kommer att se att den fungerar. Du kommer att börja älska Bibeln. Den pekar på Fadern, Sonen och den Helige Ande och visar på vägen in i gemenskapen med Gud. Bibeln visar och lär oss att vandra med Gud och hur vi kan få uppleva Guds kärlek, nåd och trofasthet. Du kan få uppleva trygghet i en otrygg värld och en dag få nå himlens eviga boning.

“Därför älskar jag dina bud mer än guld, ja, mer än fint guld.” Psaltaren 119:127

Gud välsigne dig.